dimecres, 30 de desembre del 2009

La temporada perfecta

Sens dubte, la temporada 2008/2009, i en particular, l'any 2009, quedaran en la memòria de tots els culés. La temporada ha estat inmillorable; perfecta. El Barça ha guanyat les sis competicions que ha disputat i aquest fet, no s'havia produït mai abans en la història del futbol. Cap equip espanyol havia aconseguit tampoc guanyar el triplet (Copa, Lliga i Champions) en una mateixa temporada i hi ha pocs precedents que s'acostin a la gesta que ha aconseguit l'equip blaugrana.

És dificíl resumir les sensacions de 12 mesos en unes quantes línies, però si de tot el que ha passat ens haguéssim de quedar amb un nom propi, crec que la resposta seria unànime: Pep Guardiola.

Qüestionat al principi de temporada per la seva falta d'experiència, mica en mica s'anà guanyant el respecte de tothom, sempre vestint un discurs de prudència, humilitat i senzillesa. Guardiola ha portat l'equip a la perfecció; ha fet un Barça de rècord, que amb un sol any ha passat a la història eterna.

Primer va ser la golejada al Madrid (2-6) el dia 2 de maig, on el Barça va deixar pràcticament segellada la victòria en el torneig de la regularitat.

Després arribaria la tornada de les semifinals de la Copa d'Europa a Stamford Bridge, on Iniesta, amb un gol marca de la casa en el minut 93, enfonsava un Chelsea que no es creia el que estava passant sobre el terreny de joc.

Seguidament, començaven a caure títols: la Copa del Rei (12.05.2009), amb un resultat de 4 gols a 1 contra l'Athlètic de Bilbao; la Lliga (16.05.2009) i la Champions League (27.05.2009), amb un resultat de 2 gols a 0 contra el Manchester United. D'aquesta manera el Barça culminava una temporada de somni.

Després de les vacances d'estiu arribaven noves competicions, fruit dels èxits assolits la temporada anterior. Així doncs, el Barça guanyava la Supercopa d'Espanya (23.08.2009), amb un resultat global de 5 a 1 contra l'Athlètic de Bilbao, i la Supercopa d'Europa (28.08.2009) amb un resultat d'1 a 0 contra el Shakhtar Donetsk.

Quedava per assolir l'últim repte de la temporada, guanyar el Mundial de Clubs, trofeu que mai havia pogut guanyar el F. C. Barcelona i que era l'únic que faltava al museu del club. De les moltes virtuts que ha presentat l'equip de Guardiola ha destacat la persistència; l'equip no ha defallit mai en els moments importants. Per guanyar el mundialet es va necessitar sang, suor i llàgrimes; llàgrimes que plorà el Pep un cop acabada la final. "És terrible el que hem aconseguit", deia ell mateix a la sala de premsa després del partit. El Barça guanyaria el Mundial de Clubs contra el Club Estudiantes de La Plata el dia 19.12.2009, amb gols de Pedro (89') i Messi (110'), remuntant un gol en contra encaixat a la primera part.

Un Barça que passarà al record amb noms com Eto'o o Silvinho (que van deixar el club a finals de temporada i van ser decisius en la consecució del triplet), Messi (Pilota d'Or i Fifa World Player), Ibrahimovic, monsieur Henry, Bojan, Pedro (un dels jugadors claus en el mundialet. A més a més, és l'únic jugador en el món que ha marcat en sis competicions en un sol any), don Andrés Iniesta, Xavi, Busquets, Touré, Abidal, Alves, Piqué, Valdés, Pinto (un dels grans herois de la Copa del Rei!) i Puyol, entre molts altres futbolistes i membres de l'staff tècnic. Aquest darrer jugador, Puyol, s'ha convertit en el primer capità que aixeca 6 trofeus en un mateix any. Com diu el mestre Joaquím Maria Puyal: "Puyol és: Puyol!"

En conclusió, una temporada fantàstica! Fantàstica no solament pel que s'ha aconseguit, sinó també per com s'ha aconseguit. El F. C. Barcelona ha difòs arreu el seu estil de joc i la seva manera d'entendre el futbol. Donant prioritat al "futbol espectacle" en detriment de l'especulació, sortint a guanyar tots els partits sigui quin sigui el rival, potenciant el joc en equip i amb filosofia de cantera per sobre les individualitats... sempre mostrant els valors de l'esforç i del treball per damunt de tot.

A continuació us deixo amb un petit vídeo-resum del que ha estat aquesta temporada: la temporada perfecta!



Reportatge extret del programa que va emetre TV3 el passat 28 de desembre ("La temporada perfecta").